Margareta Vinterheden

Styrelseledamot, manus och förläggare

 

Margareta Vinterheden arbetar för närvarande med romanen Sjöhästens hemlighet.

Driven av sitt filmintresse bildade hon företaget med Alf Israelsson i början av 70-talet. Tillsammans hade de gjort dokumentärfilmen Gruvstrejken 69/70 om den stora gruvarbetarstrejken i Norrbotten. Det var en miljö hon var bekant med då hon kommer från en gruvarbetarfamilj i Malmberget. Margareta och Alfs följande filmprojekt var spelfilmen Man måste ju leva… om det svenska folkhemmets förvandling och vad som händer med människor när samhället centraliseras och företagen globaliseras. Margareta har även gjort dokumentärfilmen Blinka lilla stjärna (1987) om barn som lär sig spela fiol efter Suzukimetoden. Hon gick Dramatiska Institutets regilinje 1970-72.

Margareta har varit aktiv inom Svenska Kvinnors Filmförbund och gjorde tillsammans med Christina Olofson och Suzanne Branner utredningen ”Rapport om kvinnor i svensk filmproduktion” (1993) som presenterades bland annat för Riksdagens Jämställdhetsråd och Teaterförbundet. Hon gjorde även utredningen ”Film är kvinnogöra” (2001) åt Filminstitutet. Hon har arbetat på Dramaten som regiassistent och gjort program för Radioteatern.

Margareta har psykologexamen från Stockholms universitet och är leg psykolog. Hon har arbetet som psykolog och terapeut vid Barn- och Ungdomspsykiatriska mottagningen och psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Kramfors, vid Malmfältens psykiatri i Gällivare och på vårdcentralen i Malmberget, samt åt Region Stockholm på minnesmottagningar som neuropsykolog och även handledare.

Erhållna stipendier:
Kungl Vetenskapsakademien, Hierta-Retziuskommitténs stipendium, 1986
Filminstitutets kvalitetsbidrag för långfilm, 1971 och 1979
Stockholms Stads Kulturstipendium, 1978
Stockholms Läns Landstings stipendium, 1978
Sv Filmakademin, Kurt Linders stipendium, 1978
Sv Filminstitutets stipendium, 1994
Konstnärsnämndens stipendium flera år 1976-1998